BİNLERCE KİŞİ PROTESTO ETTİ

Yaşam 10.04.2016 - 02:24, Güncelleme: 01.12.2021 - 20:21 2065+ kez okundu.
 

BİNLERCE KİŞİ PROTESTO ETTİ

Kiralık ve taşeron işçiliğe son verilmesini isteyen binlerce kişi DGB’nin düzenlediği protesto gösterisi ile Odeonsplatz da bir araya geldi.
Protesto gösterilerine Alman – Türk olmak üzere bir çok ülke vatandaşlarından işçiler, emekçiler ı ve sivil toplum örgütleri katıldı. Gösteri açılış konuşması ile başladı ve gelen herkese teşekkür edildi. “Bizi bölmelerine izin vermeyelim” sloganı ile gerçekleştirilen protesto gösterisinde “Eşit işe eşit ücret, her yerde ve herkese” vurgusu yapıldı. Protesto gösterisinde açılan bayraklarla hükümetin tutumu eleştirildi.  Protestocular müzik eşliğinde eğlenirken bir yandan da isteklerini haykırdı. DIDF (Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu) tarafından yapılan açıklamada; “Almanya’da milyonlarca emekçi çalıştıkları işten aldıkları ücretle geçinemez durumda. Bunun nedeni ise milyonlarca emekçinin düşük ücretli ve güvensiz işlerde çalışıyor olması. Güvencesiz işlerin başında da kiralık işçilik geliyor”  denildi. “Almanya genelinde 50 bin 300 işçi kiralayan firmanın bulunduğu belirtilirken “Bu firmalar aracılığı ile her gün 1 milyona yakın işçi başka firmalara kiralanıyor. Kiralık işçi olarak çalışan bu arkadaşlarımız en ağır ve en pis işleri yapmalarına karşın, aynı işi yapan kadrolu işçilerden ortalama %43 daha az ücret alıyorlar. Bu fark bazı iş kollarında %60’a varabiliyor. Fakat aradaki fark bununla sınırlı değil, kiralık içişiler büyür  bir fabrikanın sunduğu bütün sosyal haklardan mahrum bırakılıyor. Bütün bunlar yetmeşmiş gibi kiralık işçi olarak çalışan arkadaşlarımız bugünden yarına işsiz kalabiliyorlar. Patronun ihtiyacı bittiği an işten çıkartıyorlar. Bütün bu sayılan nedenlerden dolayı kiralık işçilik modern kölelik anlamına geliyor” vurgusu yapıldı. Ayrıca yapılan açıklamada Taşeron firmalarda da durumun farklı olmadığı belirtilirken, bu firmaların çalıştırdıkları işçilere normalin çok altında ücret ödendiği vurgulandı. Kiralık ve taşeron işçiler konusunda sorunun sadece ücret olmadığı, oluşan statü farkı nedeni ile işçilerin bölündüğü belirtilirken; “DİDF olarak bir çok sendikanın savunduğu gibi kiralık ve taşeron işçilik uygulamalarının yasaklanmasını ve bugün kiralık ve taşeron işçi olarak çalışanların, çalıştıkları fabrikalarda, işyerlerinde kadroya alınmalarını talep ediyoruz” denildi. Gösterinin ardından göstericiler olaysız bir şekilde dağıldı.  Deniz GEZGİNCİ / MÜNİH
Kiralık ve taşeron işçiliğe son verilmesini isteyen binlerce kişi DGB’nin düzenlediği protesto gösterisi ile Odeonsplatz da bir araya geldi.

Protesto gösterilerine Alman – Türk olmak üzere bir çok ülke vatandaşlarından işçiler, emekçiler ı ve sivil toplum örgütleri katıldı. Gösteri açılış konuşması ile başladı ve gelen herkese teşekkür edildi.

“Bizi bölmelerine izin vermeyelim” sloganı ile gerçekleştirilen protesto gösterisinde “Eşit işe eşit ücret, her yerde ve herkese” vurgusu yapıldı.

Protesto gösterisinde açılan bayraklarla hükümetin tutumu eleştirildi.  Protestocular müzik eşliğinde eğlenirken bir yandan da isteklerini haykırdı.

DIDF (Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonu) tarafından yapılan açıklamada; “Almanya’da milyonlarca emekçi çalıştıkları işten aldıkları ücretle geçinemez durumda. Bunun nedeni ise milyonlarca emekçinin düşük ücretli ve güvensiz işlerde çalışıyor olması. Güvencesiz işlerin başında da kiralık işçilik geliyor”  denildi.

“Almanya genelinde 50 bin 300 işçi kiralayan firmanın bulunduğu belirtilirken “Bu firmalar aracılığı ile her gün 1 milyona yakın işçi başka firmalara kiralanıyor. Kiralık işçi olarak çalışan bu arkadaşlarımız en ağır ve en pis işleri yapmalarına karşın, aynı işi yapan kadrolu işçilerden ortalama %43 daha az ücret alıyorlar. Bu fark bazı iş kollarında %60’a varabiliyor. Fakat aradaki fark bununla sınırlı değil, kiralık içişiler büyür  bir fabrikanın sunduğu bütün sosyal haklardan mahrum bırakılıyor. Bütün bunlar yetmeşmiş gibi kiralık işçi olarak çalışan arkadaşlarımız bugünden yarına işsiz kalabiliyorlar. Patronun ihtiyacı bittiği an işten çıkartıyorlar. Bütün bu sayılan nedenlerden dolayı kiralık işçilik modern kölelik anlamına geliyor” vurgusu yapıldı.

Ayrıca yapılan açıklamada Taşeron firmalarda da durumun farklı olmadığı belirtilirken, bu firmaların çalıştırdıkları işçilere normalin çok altında ücret ödendiği vurgulandı. Kiralık ve taşeron işçiler konusunda sorunun sadece ücret olmadığı, oluşan statü farkı nedeni ile işçilerin bölündüğü belirtilirken; “DİDF olarak bir çok sendikanın savunduğu gibi kiralık ve taşeron işçilik uygulamalarının yasaklanmasını ve bugün kiralık ve taşeron işçi olarak çalışanların, çalıştıkları fabrikalarda, işyerlerinde kadroya alınmalarını talep ediyoruz” denildi.

Gösterinin ardından göstericiler olaysız bir şekilde dağıldı. 

Deniz GEZGİNCİ / MÜNİH

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve munihinsesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.