ALMAN TÜRKLERİ

Almanya´yı yeniden düşünmek!  Geleceğimizi beraber tasarlamak! Münihli olmak benim kararım. Buraya 1986 yılında bir günlüğüne geldim. LMU’ya edebiyat, tarih ve felsefe okumak için kayıt oldum. Başka bir eyaletten geldiğim için ABITUR’um denkleşmesi gerekiyordu. Benim lise diplomam burada sorgulandı ve üniversiteye kabul edilmem için denklenme bürosuna bas vurmam gerekiyordu. İlk önce eyalet sistemini canlı yaşamış oldum. Her eyalet başka bir devlet gibi geldi bana. Sonunda LMU ya alındım ve Münih te kalmamın bir gün değil seneler olacağını hiç tahmin etmezdim.

Münih çok hoşuma gitti ve üniversite eğitimimi çalışarak kazanmak zorunda olduğum için iş buldum. Saat 08:00 ile 15:00 arası LMU ve 16.00 – 24.00 saatleri arasında bir elektonik şirketinde çalışıyordum. Gece yarısı saat 01.00 de eve geliyordum ve saat 07.00’de kalkıp yine okula gidiyordum.

Münihli olmak baştan zor oldu... LMU, iş ve uyku.. Ben size hayat hikayemi anlatmayacağım. Size bu bilgileri gösterdiğim çaba ve azmi anlatmak için verdim.

Bu mücadele bana çok önemli bir öz güven verdi: Ben artık burada hayatımı kuruyordum. Buna ben karar veriyordum. Geleceğimi elime almıştım. Her şeyi kendim yeniden düşünüyor ve geleceğimi tasarlıyordum. Çok güzel bir duygu idi bu... Bunu ilk defa 16 yaşın da Almanya da yabancılar dairesinde yaşadım: Orada ben bir yabancı olarak oturma ve çalışma izini almak zorunda kalmıştım.

Bana ilk defa yabancı damgasını vurmuşlardı. Dünyam değisti.  Ailem Türkiye’ye dönmek istiyordu ve ben kara vermek zorundaydım. 980 yılında Almanya da kesin olarak kalma kararı aldım; ailem ise kesin dönüş yaptılar. Bu karar benim tüm hayatımı belirledi. Ben artık Almanya da yaşayan bir Türk idim  ve  Bu kararı kendi başıma vermiştim.

Başa dönecek olursak…

Artık Münihli oldum! Memleketim  Münih oldu! Soranların dikkatine!

Bundan 150 ile 200 yıl önce bu iş kolay değilmiş.  Ancak Münihli ve katolik bir bayan ile evlenmem gerekiyordu ve katolik dinini kabul etmek zoruda idim.  Yoksa imkansızdı. Çocuklarımızın da katolik dininde ve kiliseye vaftiz edileceğini yazılı olarak kabul etmem gerekiyordu.

Zaman geldi, geçti ve kurallar değişti. Münih’te degisti. Ben de değiştim. Memleket olarak ve vatan olarak ben nerelisin diyen herkese Münih ve Alman ya diye söylüyorum. Tepkiler değişik: kimi olmaz diyor, kimi susuyor... Kimi de anlayışla – “Bizde Münihli olduk” diyorlar. Bir de size sorayım? Vatan nere? Doğduğun yer mi, doyduğun yer mi?

Bu sene Türklerin Almanya ya gelişinin 55.  yıl dönümünü kutlayacağız. Belki de 60 veya 70.yıl. Hep bizim buralarda varlığımız olmuş. Ancak insanlarımız bir karar verememişler... Oralı mı buralı mı? diye hep ikilemde yaşamışlar. Burada doğmuş çocuklarımız, burada okumuşuz ve yaşayıp emekli olduk artık. Ben de 50’yi geçtim...

Dördüncü kuşak artık kendilerini Alman-Türkleri olarak ifade ediyorlar. Beraber bakalım bunlar kimlermiş? Neden böyle diyorlar? Gelecek yazılarım da sizleri de davet ediyorum: Bana lütfen yazın... 

Biz kimiz ve gelecek te ne olmak istiyoruz?

Siz kendinize nasıl bir gelecek tasarlamak istiyorsunuz?

Almanya gözümüzün önünde değişiyor.. Biz bunun neresinde olmak istiyoruz?

Sevgilerle

Zeki Genc
zeki_genc@yahoo.com

* Münihin Sesi.com sitesinde yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur...