ARİF TAŞDELEN TÜRK STK’LARI BİLGİLENDİRDİ

Toplantıyı Güney Bavyera Türk Dernekleri Koordinasyon Kurulu (TÜDEK) Başkanı Mahir Zeytinoğlu ve duayen gazeteci Orhan Tinengin birlikte düzenledi.

Bavyera Meclisi’nin ilk Türk kökenli milletvekili Arif Taşdelen (SPD)  Türk STK temsilcilerine mecliste yaptığı çalışmaları ve projeleri ile ilgili bilgiler verdi. Münih Goethe Hotel’de düzenlenen toplantıyı, Güney Bavyera Türk Dernekleri Koordinasyon Kurulu (TÜDEK) Başkanı Mahir Zeytinoğlu ve duayen gazeteci Orhan Tinengin birlikte düzenledi. Tinengin’in açılış konuşmasıyla başlayan toplantıyı Münih Belediye Meclisi Üyesi Cumali Naz da izledi.

CSU’NUN UYUM YASASI

Kendisinin hazırladığı uyum yasa taslağının mecliste CSU’nun karşı oylarıyla kabul edilmediğini söyleyen Taşdelen “kendi hazırladıkları taslakta ise sürekli olarak yabancıların Bavyera Üst Kültürü’ne saygı göstermeleri vurgulanırken, uyum önerilerinden çok göçmenlerden beklenilenler var. Taslakta bizim açımızdan kabul edemeyeceğimiz çok detay var. Örneğin, yabancılara seçme ve seçilme hakkı yok” dedi. Müslüman dernekler  haricindeki bir çok cemiyetin devletten büyük destekler aldığına dikkati çeken Taşdelen “buradaki Türk cemiyetleri ile de mutlaka bir devlet sözleşmesi yapılmalıdır ki tüm sosyal desteklerden yararlanabilsinler. Maddi destek alan bu cemiyetler uyum konusunda çok daha etkili adım atabilirler” dedi.

KEFEN İLE DEFİN

Meclisi girdiği 2,5 yıldır Müslümanları inançları gereği kefen ile gömülme hakkı konusunda mücadele veren Taşdelen “bu konu önümüzdeki yıllarda daha da büyüyecektir. 3. ve 4. nesil artık anne babaları gibi Türkiye’de değil burada gömülme eğilimli. Burada doğup büyüyenler artık burada belli günlerde gidip kabir ziyaretleri yapmak isteyeceklerdir. CSU’nun bu konudaki inatçı tavrının kırmak için mücadele vermeye devam edeceğim” dedi.

“GENÇLER SİYASETE ATILMALIDIR”

Türk STK temsilcilerini gençlere siyasete atılma konusunda mutlaka destek vermeleri gerektiğine dikkati çeken Taşdelen “gönlüm istiyor ki mecliste Türk kökenli bir ben olmayayım. En az 10.15 Türk genci de millet vekili olarak meclise girsin” dedi.

UYUM KONUSUNDA SIFIR GELİŞME

Eyaletteki uyum çalışmalarını yetersi bulan Arif Taşdelen “maalesef eskiden eksilerde olan uyum konusunda sıfır noktasına ulaşmıştır. Ama maalesef son mülteci akımıyla birlikte bu konuda yine eksi noktasına düşüş gözlemeliyorum. Tüm mülteciler Müslüman olarak görülüyor ve altmış yıla yakındır burada yaşayan Türkler de Müslüman olduklarından aynı kaba konularak haksızlık ediliyor” dedi.

TÜRKLER KENDİMİZİ ANLATAMADIK

Yıllardır bu ülkede yaşayan Türklerin hala yeterince kendilerini anlatamadıklarını söyleyen Türk kökenli milletvekili Arif Taşdelen “Alman tarafının Türkiye’ye karşı çifte standart uyguladığını maalesef gözlemliyorum. Örneğin, Putin konusu... Her konuda Putin’i haksız gören Alman tarafı konu Erdoğan olunca Putin’i haklı buluyorlar. Bu taraflı tutum onların Erdoğan’a karşı antipatileri olduğundan çok, gerçek anlamda Türkiye’yi sevmediklerinden ve küçümsediklerindendi. Alman basını son yıllarda Türkiye’den bahsederken sürekli olarak “Erdoğan’ın Türkiye’si” ifadesini kullanıyor. Rusya’nın Suriye’ye saldırıları mülteci sayısını artırmaktadır, ama Seehofer, Putin’i ziyarete giderek bu ülkenin  2. Dışişleri Bakanı gibi davranıyor” dedi.

TÜDEK’TEN ÖDÜLLER

Güney Bavyera Türk Dernekleri Koordinasyon Kurulu (TÜDEK) Başkanı Mahir Zeytinoğlu, bir konuşma yaparak Arif Taşdelen ve Cumali Naz’a kurulun birer şükran plaketini verdi. Zeytinoğlu konuşmasında her iki Türk kökenli politikacının alanlarında yaptıkları çalışmaları övdü. Toplantının sonunda katılımcılara ünlü usta Turan Kaya’nın hazırladığı nefis Türk yemekleri sunuldu.  

Ahmet İNCEL / MÜNİH