KALP KRİZİNDE ACİL MÜDAHALE HAYAT KURTARIR

Etkinlikte, Prof. Dr. Stefan Sack kalp krizi esnasında her saniyenin önemi olduğunu vurgularken “kalp krizinde acil müdahale hayat kurtarır. Bir kaç dakikalık gecikme hastanın ölümüne neden olabilir” dedi. 

Staedtisches Klinikum München GmbH (STKM) bünyesindeki Schwabing Kliniği’nde düzenlenen Türkçev Sağlık Bilgilendirme toplantısında, yurttaşlarımız  “Kalp sorunları ve kalp krizi” konusunda bilgilendirildi.  Etkinlikte, Prof. Dr. Stefan Sack kalp krizi esnasında her saniyenin önemi olduğunu vurgularken “kalp krizinde acil müdahale hayat kurtarır. Bir kaç dakikalık gecikme hastanın ölümüne neden olabilir. Kalp krizinde ilk 60 dakika "altın saat" olarak nitelendirilir”dedi.

Dr. Sack “kalp annemizin karnında iken çalışmaya başlayıp son nefesimize kadar hiç durmadan gece-gündüz çalışan bir organımızdır. Kalbimiz, ortalama olarak dakika 5 Litre, günde 7000 Litre, yılda 2.600.000 Litre ve ömür boyunca 200.000.000 Litre kan pompalar. Kalbin bir haftada pompaladığı kanla, 50 metreküplük havuz doldurulabilir. Almanya’da her yıl ortlama olarak çoğu erkek olmak üzere 280 bin kişi kalp krizi geçirirken, 32 bin kişi yaşamını yitirmektedir” dedi.

 

KALP KRİZİNİN BELİRTİLERİ

Kalp krizinin temel belirtisi, göğüs ağrısı. Bazı kişilerde hafif göğüs ağrıları ileride oluşabilecek kalp krizinin habercisi olabilir. Özellikle eforla gelen, örneğin yürümek veya merdiven çıkmakla gelen göğsün ortasında baskı ve yanma tarzındaki ağrılar kalp krizi habercisi olabilir. Ancak çoğu kişide kalp krizi habersiz ortaya çıkar.Klasik hastada bu göğüs ağrısı şiddetli, baskı ya da basınç tarzında, ezici, sıkıştırıcı bir ağrı ve göğsün sol yarısında ya da göğüs kemiğinin altında hissedilir. Ağrı erkeklerde sol kola, kadınlarsa alt çeneye, sırta da yayılabilir. Özellikle yaşlı veya diyabet hastası olanlarda belirtiler daha farklı olabilir. Bu kişiler halsizlik, bayılma, nefes darlığı gibi belirtileri hissedebilir. Tüm hastalarda sıklıkla soğuk ter dökme, bulantı, kusma gibi belirtiler de olur ve kalp krizi dışındaki tanıları akla getirerek geç tanı koyulmasına neden olabilir.

 

KRİZ ANINDA NASIL MÜDAHALE ETMEK GEREKİR?

Kalp krizi anında yapılması gereken tek ve ilk şey, bir an önce 112’yi arayıp, kişiyi acil servise ulaştırmaktır. Burada her saniyenin önemi vadır. Çünkü kalp krizi kalbin durmasıyla sonuçlanabilir. Kriz esnasında hasta taksi veya arabadaysa gerekli müdahale yapılamaz ama ambulansta defibratörlerle müdahale edilebilir. Maalesef Almanya’da kalp krizi geçirenler, dört biri hastaneye ulaştırılamadan yolda yaşamını yitirmektedir. Cankurtaran gelene kadar, eğer kişi dilaltı hapı kullanıyorsa, bu ilaçtan bir ya da iki tane almak kalp krizine iyi gelebilir. Hemen Aspirin veya 300 mg.’lık ACC hapı verilebilir. Varsa, Nitro-Spray kullanılabilir.

 

RİZİKO FAKTÖRÜ: SİGARA

Günde içilen bir paket sigara kalp krizi geçirme rizikosunu  3 ile 5 kat artırmaktadır. Her sigara yaşamı 8 ile 10 dakika azaltmaktadır. Az sigara içmek kanser rizikosunu azaltır, ama kalp krizi rizikosunu azaltmaz. Pasif içiciler de tehlike altındadır.

Sigarayı bırakmakla kalp krizinden ölüm olasılığı yüzde 50 azalır. Sigarayı  bıraktıktan ancak 2 ile 5 yıl sonra normal yaşam beklentisine girilebilir

ÖNLEYİCİ ÖNLEMLER

Yüksek tansiyon, kolestorol, şeker hastalığı aşırı kilolu olmak ve stresli yaşam, kalp krizi geçirme olasılığını oldukça artıran yan faktörlerdir. Kalp krizi rizikosunu azaltmak için sigarayı bırakmak, daha fazla hareket, Akdeniz diyeti, kilo verme, şeker ayarlarına dikkat etmek, daha az miktarda alkol ve doktorun tavsiyesine uyularak aspirin, tansiyon ilacı ve kolosterol düşürücü ilaçlar kullanmak gerekmektedir. 

Ahmet İNCEL / MÜNİH