KUTSAL İTTİFAK
Ortaçağın karanlık dönemlerinde Kilisenin öncülüğünde kurulan Kutsal İttifak’lar günün şartlarına göre biçim değiştirdi. Önceden kiliseye bağlı tek taraflı ittifaklar, yerini cok katılımlı pazarlığa bıraktı. Modern dünyanın medeniyetler ittifakı.
Son yıllarda yaşanan mülteci sorunları kartopu gibi yuvarlandıkça büyüyor. Mültecilerin son bir umutla çıktıkları yolculukta başlarına gelmedik kalmıyor. Avrupa ülkeleri sadece kendi geleceklerini koruyabilecek oranda mülteci kabul ediyor. Bu plan bile artan ırkçılığı engellemeye yetmiyor.
Son olarak Avrupa ile muhatap ülke Türkiye’ nin arasında yapılan antlaşma daha doğrusu pazarlık globalleşmenin yeni Kutsal İttifak’ı.
Bu Pazarlık sayın Ahmet Davutoğlu’ na göre “Kayseri Pazarlığı”, Avrupalıya göre “Günah Çıkarma Pazarlığı (Almancası: Ablasshandel).
Anlatıya göre; Birgün Yahudi Bezirgan Kayseri Çarşısı’nda gezerken bir pastırma dükkanının önünde cılız, uyuz bir kedinin altın bir tastan süt içtiğiğni görür. Bezirgan dükkana girer ve kedileri cok sevdigini ve bu kediyi de parası her ne ise ödeyip almak istediğini söyler. Kayserili esnaf razı olur pazarlığa. Bezirgan kediyi satın alır dükkandan uzaklaşır. Bir süre sonra geri döner: “Kedi bu tasta süt içmeye alışmıştır, birkaç kuruş daha vereyim de şu tası da satın.” der. Kayserili esnaf: “ Bezirgan efendi, ben bu tas sayesinde kaç kedi sattım biliyormusun!” diye çıkışır...
Günah çıkarma Pazarlığı (Ablasshandel) katolik kilisesinde (ortaçağa kadar süren, sonra kaldırılan bir uygulama. Uygulamada ödenmesi istenen para da sözkonusu, komisyon da...) günahların affedilmesi için yapılan pazarlığa deniyor. Pazarlığa göre, günahkar kilisenin bazı şartlarını yerine getirmek kaydıyla arınıyor.
Hangi taraftan bakılırsa bakılsın yapılan tüyler ürpertici bir insanlık pazarlığı.
Medeni dünyanın medeni kutsal ittifakı bu olsa gerek.
Zekeriye UÇAR
zekeriyeucar@hotmail.de
* Münihin Sesi.com sitesinde yayınlanan yazılardan yazarları sorumludur...