MÜNIH EXUV´UN UZAY MERAKI
Uzay Bilim Uzmanı Dr.Seyit Höyük (Max Planck-Institut für extraterrestrische Physik) sunumu ile gerçekleştirilen konferansda, dünyadaki en büyük uzay bilimleri ve uzay üstü tarafından uzun yıllardır tititzlikle kayda alınan uzay fotoğrafları ve görüntüleri katılımcılara gösterildi.
Uzayda suana kadar tesbit edilebilinen gezegenler ve bilinen yıldızlar hakkında detaylı bilgiler veren Höyük, özellikle güneşin içerisinde gerçekleştirilen patlamaların siddetininden dünyanın etkilenmemesi için adete mucizevi bir şekilde dünyanın çevresinin koruma altına alındığını söyledi.
Münih EXUV üyelerinin en çok dikkatini çeken ve sorulara yansıyan konu ise yıldızların oluşumu idi. Molekül bulutların patlaması sonucu oluşan yıldızların gruplara ayrıldığını ve bu yıldızların sanki canlılar gibi 2´li gruplar halinde beraber olduğunu belirten Höyük, suanki dünya imkanlarının uzayda olup bitenleri binlerce sene sonrasından ancak takip edebildiğini, söyledi. Höyük , “Bizim glaksimiz olan Samanyolu´nda 400 milyar yıldız var. Samanyolu o kadar büyük bir galaksiki yıldızlar arası mesafe 180 bin ışık yılı kadardır.(bir ışık yılında saniyenin hızı 300 bin km). Her yıldızın büyüklüğü, rengi, sıcaklığı ve yapısı farklıdır. Dünyamıza en yakın yıldız Alpha Centauri´dir. Gökyüzünün en parlak yıldızı ise Sirius´dur. Yol gösteren yıldız ise bizim kuyruklu yıldız olarak bildiğimiz Polaris´dir“ dedi.
EXUV derneği yetkililerine kendilerine iş stresinden uzaklaştırarak böylesine bir seminer sunduklarindan dolayı teşekkür eden işadamları program sonrası fikir aliverisinde bulundular.
Hüseyin Oluc / Münih