ORHAN PAMUK'UN SERGİSİNE REKOR KATILIM

Dünyada bir romandan esinlenerek tasarlanan ilk müze olma özelliğini taşıyan “Şeylerin Tesellisi” projesi, Orhan Pamuk’un çizimler, defterler ve fotoğraflarından oluşuyor. Serginin önceki gün Münih’te yapılan açılışına 1300 kişinin üstünde katılım oldu.  Açılış öncesinde Odatv’den Deniz Gezginci’nin mikrofon uzattığı Orhan Pamuk, çok heyecanlı olduğu için konuşamayacak durumda olduğunu belirtti. Orhan Pamuk’un sergiye gösterilen ilginin yoğunluğundan dolayı yaşadığı heyecan ve şaşkınlık Odatv kameralarına yansıdı.

Şeylerin Tesellisi adlı sergi hem sanat dünyasından hem de edebiyat dünyasından isimler tarafından büyük bir ilgiyle karşılandı. Serginin açılış gününde katılım 1.300 kişiyi bulurken, sergi alanın girişinde uzun kuyruklar oluştu.

O bir yazardan çok daha fazlası…

Serginin açılış konuşmasını yapan Lendbachhaus Müze Müdürü Matthias Mühling; “Orhan Pamuk Nobel ödüllü ilk Türk yazar olarak bilinmesine rağmen o çok daha fazlasıdır” dedi.

Açılışta İngilizce olarak yaptığı konuşmada da çok heyecanlı olduğunu belirterek başlayan Orhan Pamuk; “Aslında ben ressam olmak istiyordum. İçimdeki ressamı öldürmeyerek roman yazmaya yöneldim ve 50 yıldır roman yazıyorum. Roman yazarken de birçok şey düşünüyorum, araştırıyorum. Kafamı birçok şey meşgul ediyor” dedi.

Masumiyet Müzesi'nden getirilen 41 eserinin bulunduğu sergide, yazarın daha önce Staatlichen Kunstsammlungen Dresden ve Lenbachhaus koleksiyonlarından ilham aldığı 26 yeni enstalasyonu da yer aldı.

2006 yılında Nobel Edebiyat Ödülü’ne layık görülen Orhan Pamuk’un “Şeylerin Tesellisi” sergisi 13 Ekim’e kadar Münih Lenbachhaus’ta ziyaret edilebilecek.

Deniz Gezginci – Münih