ÖTEKİ OLMAK DÜNYANIN HER YERİNDE ZOR
Türkiye’de “Kafası Karışık Kontrtenor” projesi ile büyük bir başarı yakalayan ve Sezen Aksu ile yaptığı düet ile bilinen Nuri Harun Ateş, Kültür Bilimci Hülya Bozkurt Weller organizasyonu ile Caritas’ın “Careteria” gecesinde Almanya’nın Münih şehrinde sahne aldı. Müzisyen Burak Kılıçkıran ve Sezgin İnceel ile sahnesini paylaşan Nuri Harun Ateş, konserde hayranı olduğu Ajda Pekkan’ın şarkılarından geniş bir yelpazede örnekler sundu.
Sahne şovunda Türkiye’de ki siyasetten, ekonomiye, adaletsizlikten ayrımcılığa kadar birçok konuda göndermelerde bulunan Nuri Harun Ateş’in sözlerinden CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da nasibini aldı.
Deniz Gezginci: Nuri Bey Münih’e hoş geldiniz. Münih’te olmak nasıl bir duygu?
Nuri Harun Ateş: Almanya’nın birçok yerine gittim. Münih benim çok merak ettiğim bir yerdi. Münih ile ilgili çok garipte bir hikayem var. Yine kilo vermeye çalıştığım zamanlardan birinde bir spor salonunda ekranlı bir koşu bandında Münih şehrini seçmiştim. O gün koşu bandının üzerinde Marienplatz’ın her yerini gezdim ve o zamandan beri buraya Münih’e gelmeyi çok istiyordum. Almanya’nın genelini, özellikle güneyini çok seviyorum. O yüzden de Münih benim için büyüleyici, güzel bir şehir.
Deniz Gezginci: Almanya’dan Türkiye’nin durumunu nasıl görüyorsunuz?
Nuri Harun Ateş: Almanya’dan Türkiye’nin durumunu görmeyi çok isterdim ama ben hala Türkiye’de yaşayan bir zavallıyım. O yüzden Almanya’dan Türkiye’nin durumunu görmek biraz zor. Türkiye’de yaşayanlar bugün sahnede konuştuklarımın aynısını konuşuyor. Adaletsizliği, ayrımcılığı, ekonomik krizi konuşuyoruz. Dünyadaki herhangi bir felaket, dünyanın herhangi bir yanını bu kadar etkilemezken Türkiye’deki herkes sanki başka dertleri yokmuş gibi per perişan oluyorlar. Yas falan ilan ediliyor. Yani gerçekten akıl alır gibi değil. Ülke tam bir tımarhaneye döndü. Allah orada yaşayan hepimize sabır versin.
Deniz Gezginci: Anormalleşti dediğiniz ülkenin bir gün yeniden normalleşeceğine inanıyor musunuz?
Nuri Harun Ateş: Her yer normalleşebilir. Almanya’da bir gün tımarhaneye dönebilir, Türkiye’de normalleşebilir. Ben yıllarca bu umutla orada mücadele ettim ama artık yoruldum. Herkes yoruldu, hepimiz yorulduk. Özellikle bu son seçimlerden sonra artık ülkede muhalefette kalmadı. Hepimiz tek parti üyesi gibi yaşıyoruz. Çok garip ülkenin yüzüncü yılında yine tek partili hayata geri döndük.
Deniz Gezginci: Sahne şovunuzda da Kemal Kılıçdaroğlu’na dokundurdunuz. CHP ve Kemal Kılıçdaroğlu hakkında ne düşünüyorsunuz?
Nuri Harun Ateş: Bir şey düşünmüyorum bence artık CHP diye bir parti yok. O başında olduğu şey başka bir şey. Çok üzülüyorum. Aslında Kemal Bey’e değil bize üzülüyorum. Son seçimlerde bir şeyler olacağına hepimiz inanmıştık. Çok büyük hayal kırıklığı yaşadı herkes. Belki de bunun kanunu olmalı. Temsiliyet işini bir yere kadar yapabilmelisin. Bir yerden sonra abi senin olayın bitti artık sen emeklisin hadi yoluna diyebilmelisin. Ama ülkemizde herkes kendini kurtarıcı olarak gördüğü için, ülkenin kuruluşundan beri herkes kendini en önemli görüyor. Ben gidersem burası mahvolur, ben gidersem bu parti çöker, ben gidersem bu ülke batar diye diye kakalak gibi kalıyorlar başımızda.
Deniz Gezginci: Türkiye’de öteki olmak zor mu?
Nuri Harun Ateş: Öteki olmak her yerde zor. Burada da zordur. Geçen gün Berlin’de bir taksiye bindim. Taksici Türkiye’den gelmiş. “Biz üçüncü kuşağız, bizi burada hep hor görüyorlardı ama diğer mülteciler geldi biz değere bindik. Şu an Almanya’da Türklerin statüsü yükseldi” dedi. Dünyanın her yerinde, her zaman aynı düzenek var. Ötekinin her zaman işi çok zor.
Deniz Gezginci- Münih