HAYMATLOZ (VATANSIZ) İZLEYİCİYLE BULUŞUYOR

Duyurular 29.01.2019 - 06:51, Güncelleme: 01.12.2021 - 20:21 2179+ kez okundu.
 

HAYMATLOZ (VATANSIZ) İZLEYİCİYLE BULUŞUYOR

Türkische Filmtage München tarafından 01 Şubat Cuma akşamı 19.00-22.00 saatleri arasında “Haymatloz” adlı filmin gösterimi Köşk Schrenkstr. 8, 80339 Münih adresinde yapılacak. Ücretsiz olarak gerçekleştirilecek olan gösteriye filmin yönetmeni Eren Önsöz'de katılacak.
Yönetmen Eren Önsöz tarafından 2016 yılında çekilen filmin konusu; “ Almanya’da Nazilerin iktidara gelmesiyle birlikte, binlerce Yahudi kökenli, muhalif bilim insanı ve sanatçı, işlerini kaybeder, tehlikede oldukları için ülkeyi terk etmek zorunda kalır. Dönemin genç Türkiyesi, bu bilim insanı ve sanatçıların binden fazlasını, başlattığı üniversite reformunun öncüleri olmak üzere ülkeye davet eder. Filmde, 1930’lu yıllarda bu şekilde Türkiye’ye giden beş bilim insanının hikâyesi, çocukluklarını ve gençliklerini Türkiye'de geçirmiş olan genç kuşak aile üyeleri üzerinden aktarılıyor. Çekimleri, filme konu olan insanların yaşadıkları İsviçre, Almanya ve Türkiye'de yapılan filmde, alışılanın tersine yaşanan bu göçte, iki toplum insanının etkileşimi, Alman bilim insanların Türkiye’ye yaptığı çok kıymetli katkılar ve bir ülkenin geçirdiği büyük değişim anlatılıyor. Türkçeye, Almanca “heimatlos” sözcüğünden geçen “haymatlos” “vatansız” anlamına gelir. Filmin isminin “Haymatloz” olmasının sebebi, (s) harfinin (z) olarak okunmasından kaynaklanıyor.   HAYMATLOZ Deutschland 2016, 90 Min., OmdtU, Regie: Eren Önsöz.  +++ In Anwesenheit der Regisseurin Eren Önsöz +++ Haymatloz-also heimatlos -waren viele deutsche Professoren, die nach der Machtergreifung der Nazis ihre Stellung an deutschen Universitäten verloren, aus dem Dritten Reich flüchteten und Asyl in der Türkei fanden. Atatürk lud Intellektuelle aus Deutschland ein, um an der türkischen Universitätsreform mitzuwirken. Viele Deutsche folgten seinem Ruf: Sie erhielten Schlüsselpositionen an türkischen Universitäten und brachten damit ein Stück Europa in die Türkei. Die Regisseurin Eren Önsöz begleitet fünf Nachfahren dieser Professoren, die ihre Kindheit und Jugend in der Türkei verbracht haben, an Schauplätze in der Schweiz, Deutschland und in der Türkei. Dabei spannt der Film einen faszinierenden Bogen zwischen Gestern und Heute und geht der Frage nach, was von deren Erbe in der heutigen Türkei übrig geblieben ist. Der Eintritt ist kostenlos.
Türkische Filmtage München tarafından 01 Şubat Cuma akşamı 19.00-22.00 saatleri arasında “Haymatloz” adlı filmin gösterimi Köşk Schrenkstr. 8, 80339 Münih adresinde yapılacak. Ücretsiz olarak gerçekleştirilecek olan gösteriye filmin yönetmeni Eren Önsöz'de katılacak.

Yönetmen Eren Önsöz tarafından 2016 yılında çekilen filmin konusu; “ Almanya’da Nazilerin iktidara gelmesiyle birlikte, binlerce Yahudi kökenli, muhalif bilim insanı ve sanatçı, işlerini kaybeder, tehlikede oldukları için ülkeyi terk etmek zorunda kalır. Dönemin genç Türkiyesi, bu bilim insanı ve sanatçıların binden fazlasını, başlattığı üniversite reformunun öncüleri olmak üzere ülkeye davet eder. Filmde, 1930’lu yıllarda bu şekilde Türkiye’ye giden beş bilim insanının hikâyesi, çocukluklarını ve gençliklerini Türkiye'de geçirmiş olan genç kuşak aile üyeleri üzerinden aktarılıyor. Çekimleri, filme konu olan insanların yaşadıkları İsviçre, Almanya ve Türkiye'de yapılan filmde, alışılanın tersine yaşanan bu göçte, iki toplum insanının etkileşimi, Alman bilim insanların Türkiye’ye yaptığı çok kıymetli katkılar ve bir ülkenin geçirdiği büyük değişim anlatılıyor.

Türkçeye, Almanca “heimatlos” sözcüğünden geçen “haymatlos” “vatansız” anlamına gelir. Filmin isminin “Haymatloz” olmasının sebebi, (s) harfinin (z) olarak okunmasından kaynaklanıyor.

 

HAYMATLOZ
Deutschland 2016, 90 Min., OmdtU, Regie: Eren Önsöz. 

+++ In Anwesenheit der Regisseurin Eren Önsöz +++
Haymatloz-also heimatlos -waren viele deutsche Professoren, die nach der Machtergreifung der Nazis ihre Stellung an deutschen Universitäten verloren, aus dem Dritten Reich flüchteten und Asyl in der Türkei fanden. Atatürk lud Intellektuelle aus Deutschland ein, um an der türkischen Universitätsreform mitzuwirken. Viele Deutsche folgten seinem Ruf: Sie erhielten Schlüsselpositionen an türkischen Universitäten und brachten damit ein Stück Europa in die Türkei. Die Regisseurin Eren Önsöz begleitet fünf Nachfahren dieser Professoren, die ihre Kindheit und Jugend in der Türkei verbracht haben, an Schauplätze in der Schweiz, Deutschland und in der Türkei. Dabei spannt der Film einen faszinierenden Bogen zwischen Gestern und Heute und geht der Frage nach, was von deren Erbe in der heutigen Türkei übrig geblieben ist.

Der Eintritt ist kostenlos.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve munihinsesi.com sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.