YILDA 120 BİN GUART AMELİYATI YAPILIYOR
YILDA 120 BİN GUART AMELİYATI YAPILIYOR
ALMANYADA YILDA 120 BİN GUART AMELİYATI YAPILIYOR
Staedtisches Klinikum München GmbH (STMK) bünyesinde faaliyet gösteren Münih Schwabing Kliniği’nde Türklere özel düzenlenen sağlık bilgilendirme toplantısıdna konuşan Dr. Herbert Göring “Almanya’da yılda 120 bin guatr ameliyatı yapılmakta ve bunların 90 bini iyi huylu guatr büyümeleri nedeniyledir” dedi. Türkçe tercümeli konferansta Göring “Guatr, boyunda ön alt kısımda yer alan tiroid bezinin büyümesidir. Aslında guatr tek bir hastalık olmaktan çok tiroid bezinin az, normal veya fazla çalışmasıyla birlikte görülebilen tiroid bezi büyümelerini ifade etmektedir. Tiroid bezi salgıladığı hormonlar aracılığıyla vücudumuzun ve alışma hızını düzenlemektedir.
GUATRIN SEBEBLERİ
Dr. Göring guatrın sebebleri olarak; İyot eksikliği,Tiroid bezinin normalden fazla çalışması,Tiroid bezinin normalden az çalışması,Tiroid bezinde içinde ve üzerinde oluşan küçük şişlikler (nodüller),Tiroid kanseri ve Tiroid bezi iltihaplanmasını saydı. Göring “Guatr kadınlarda, 50 yaş üzeri kişilerde, iyot eksikliğine bağlı olarak Türkiye’de Doğu Karadeniz ve Doğu Anadolu bölgelerinde, radyasyona maruz kalanlarda, lityum gibi bazı ilaçları kullananlarda, sigara içenlerde, bazı enfeksiyonlarda, bağışıklık sistemi sorunları olanlarda, gebelik ve menopoz dönemlerinde ve ailesinde guatr öyküsü olanlarda guatr daha sık görülür” dedi.
GUATRIN BULGU VE BELİRTİLERİ
“Guatr bazı olgularda hiçbir belirti vermediği gibi hastalar öksürük, yutma güçlüğü, boyunda şişlik, ağrı ve nadiren solunum güçlüğü yakınmaları ile gelebilir. Tiroid bezinin büyümesi sonucunda sözü edilen yakınmalar ortaya çıkabileceği gibi tiroid bezinin salgıladığı hormon düzeylerinin olması gerekenden az veya fazla olmasından kaynaklanan belirtiler de görülebilir. Tiroid hormonlarının normalden fazla salgılanması durumunda baş ağrısı, baş dönmesi, çarpıntı, titreme, sinirlilik, bulantı, kusma ve ishal görülebilir. Tiroid bezinin salgıladığı hormonların normalden az olması sonucunda ise kilo alma, kabızlık, halsizlik, ciltte kuruma, saç dökülmesi gibi söz konusu olabilir”.
GUATR TEDAVİSİ NASIL YAPILIR?
Guatr tedavisinde ilaç tedavisi, radyoaktif iyot tedavisi ve cerrahi tedavi olmak üzere 3 farklı yöntem vardır. Hormon eksikliği olan hastalar tiroid hormonu ilaç olarak verilmektedir. Hormon fazlalığı olan hastalara hormon yapımını baskılayacak ilaçlar verilerek hormon düzeyi normale çekildikten sonra ameliyat veya radyoaktif iyot tedavisi yapılır.
Hormon seviyelerinin normal olduğu ve genelde nodüllerin görüldüğü durumlarda genellikle cerrahi tedavi uygulanır. Cerrahi tedavide tiroid bezinin bir bölümü veya tamamı çıkarılmaktadır. Ameliyatta tiroid bezi komşuluğundaki dokuların korunması önem taşımaktadır. Ayrıca ameliyat bölgesinde iz bırakmamak için özen göstermek gerekir.
Guatr hastalığında altta yatan kanser olup olmadığını net olarak belirlemek ancak ameliyatta çıkarılan dokunun incelenmesiyle mümkün olabilir. Tüm guatr hastaları göz önüne alındığında %15 civarında kanser görülme olasılığı söz konusudur.
Ahmet İNCEL / MÜNİH
FacebookSayfa➤ /munihinsesi
Instagram➤ /munihinsesi
FacebookGrup➤ /groups/munihteyasayanturkler
Youtube ➤ /munihinsesi
WhatsAppGrup ➤ +905368638699
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.